Monday, 12 June 2017

HONDA REBEL LANCAR OGOS INI

HONDA REBEL LANCAR OGOS INI

Honda Rebel lancar Ogos ini.

Rebel menyatukan rekaan old skool dan cita rasa moden penunggang muda ketika ini

Honda rebel 05 3

Boon Siew Honda rancak meneroka segmen motosikal baharu dengan pengenalan Honda Rebel yang akan dilancarkan pada Ogos ini.

Motosikal yang pertama kali muncul di atas pentas di Salon International Motorcycle Long Beach, California di Amerika Syarikat, pada tahun lalu semenang suatu jentera yang menepati nama Rebel dan kelihatan ‘rugged’.

honda rebel 04 3

Rebel menyatukan rekaan old skool dan cita rasa moden penunggang muda ketika ini. Ia mempunyai pelana setinggi 690 milimeter, kerangka keluli baharu dan garisan keluk badan sebuah ‘bobber'.

Posisi tunggangnya lebih santai dengan kedudukan perehat kaki di bahagian tengah dan tangan perlu diluruskan sedikit ke hadapan.

honda rebel 07

Rebel meminjam enjin CBR500R iaitu unit rangkaian kuasa dwisilinder selari berkapasiti 471cc dan dipasang sistem sejukan cecair. Selain menggunakan kotak gear enam kelajuan, jentera cruise itu didatangkan dengan teknologi pancitan bahan api Honda (PGM-FI).

Pemetaan semula membantu memastikan penunggang merasai tork pada rev rendah, namun lancar dan hantaran kuasa lebih baik serta linear ke roda belakang.

Sunday, 11 June 2017

NOTA SPM DAN PT3

NOTA SPM DAN PT3

Ambil masa yang lama untuk dikumpulkan nota padat ini. Harap perkongsian ini dihargai. Please share to other groups..
Whatsapp, Telegram, Wechat & Facebook.

Let’s start sharing knowledge and help others..

Bahasa Inggeris : http://adf.ly/1mr2Yx
Bahasa Melayu : http://adf.ly/1mr2aK
Bahasa Arab: http://adf.ly/1mr2fC
Biologi : http://adf.ly/1mr2w7
Ekonomi Asas : http://adf.ly/1mr2x5
Ekonomi Rumah Tangga : http://adf.ly/1mr2y5
EST : http://adf.ly/1mr31m
Fizik : http://adf.ly/1mr32E
Geografi : http://adf.ly/1mr32j
Kesusasteraan Melayu : http://adf.ly/1mr33Q
Kimia : http://adf.ly/1mr33x
Matematik Moden : http://adf.ly/1mr3LF
Matematik Tambahan : http://adf.ly/1mr3Lq
Pengajian Al Quran dan As Sunnah : http://adf.ly/1mr3MK
Pengajian Syariah Islamiah : http://adf.ly/1mr3Mm
Pendidikan Moral : http://adf.ly/1mr3N9
Pendidikan Agama Islam : http://adf.ly/1mr3NT
Perdagangan : http://adf.ly/1mr3Nw
Prinsip Perakaunan : http://adf.ly/1mr3OT
Sains Sukan : http://adf.ly/1mr3Os
Sains : http://adf.ly/1mr3PJ
Sejarah : http://gg.gg/spmsjh
Tasawwur Islam : http://adf.ly/1mr3Ps
Reka Cipta : http://adf.ly/1mr3Qh
#Bg ank yg ambil spm tahun ini

Nota PT3.Jika ada anak2, atau kawan2 yang ada anak yang bakal duduki PT3 2016 ni boleh share supaya sama2 berjaya insyaAllah

BM  : http://adf.ly/1mqtmE
BI     : http://adf.ly/1mqwZy
SEJ  : http://adf.ly/1mr2RG
PAI   : http://adf.ly/1mqwst
GEO : http://adf.ly/1mr2TD
KH    : http://adf.ly/1mqx0Q
MT    : http://adf.ly/1mr2Uy
SN     : http://adf.ly/1mr2Wq

Moga pahala berpanjangan. #viralkan

PROMOSI PERODUA SEMPENA RAMADHAN

PROMOSI PERODUA SEMPENA RAMADHAN

PETIKAN DARI TAZKIRAH USTAZ DON DANIYAL

Petikan dari tazkirah Ustaz Don Daniyal.

Mari fikir-fikirkan.
"Bukan hanya daging babi, haiwan tak disembelih, atau pun arak sahaja yang kita perlu jaga sangat-sangat supaya tak masuk ke dalam perut.

Ada lagi sumber yang lain kita perlu dielak dicampurkan dengan darah daging.

Nasi yang dimakan memang halal, tetapi kalau dibeli dengan gaji yang ditipu..pun ragu statusnya.

Jadi ragu disebabkan semasa waktu kerja, guna talian internet ofis berjam-jam melayan Facebook peribadi, lepak-lepak di kantin, kafeteria, ataupun konon keluar jumpa klien tetapi sebenarnya klien untuk bisnes sendiri.
Ataupun pergi rumah kawan untuk dengar gosip terbaru.

Makan ayam goreng yang JAKIM sahkan halal, tetapi dibeli guna wang claim yang diada-adakan. Claim hotel, tetapi sebenarnya menginap percuma di rumah saudara-mara.

Minta pemandu teksi keluarkan resit palsu. Claim mileage ke lokasi meeting, tetapi melencong shopping sebelum pulang ke ofis.
Sengaja lengah kerja waktu pejabat kerana mahu claim OT. Ambil kertas A4, sampul surat, selotep, guna mesin fotostat pejabat untuk urusan bisnes online milik sendiri.

Kadang-kadang, badan asyik sakit-sakit, duit asyik tak cukup, masalah bertimpa-timpa..bukan sebab Tuhan tak sayang. Bukan sebab orang aniaya. Bukan sebab santau atau kerja jin. Tetapi puncanya daripada diri sendiri yang tak mengawal hati.

Fikir dalam-dalam. Apabila musibah; tak perlu tuding jari, ataupun bertanggungjawab atas perilaku sendiri".

*KEBERKATAN YANG DICARI*
*6 cara utk mendapat pahala setelah mati:*

1. Beli Al - Quran kpda sseorang, setiap kali dia mmbacanya kamu akn mnerima pahala.
2. Sedekah kerusi roda kpda hospital, setiap kali org sakit mnggunakannya nescaya kamu akn mndapat pahala.

3. Turut serta dlm pembinaan masjid.

4. Meletak watercooler di tempat awam.

5. Menanam pokok. Kamu mnerima pahala skiranya ada manusia ataupun binatang berteduh dibwahnya atau mkan darinya.

6. Cara yg terakhir dan paling mudah adalah kongsi mesej ini kpda semua, sekiranya ada org yg mampu melakukan salah satu perkara di atas maka kamu akn mndpat pahala.

*Ramadhan Al-Mubarak*

ANTARA KELEBIHAN BERSEDEKAH

ANTARA KELEBIHAN BERSEDEKAH

Jika seseorang itu memberi sedekah, dan dia tahu bahawa sedekahnya itu sampai kpd Allah SWT dahulu sebelum orang yang disedekahkannya, maka dia akan mendapat kegembiraan dalam pemberiannya.

Adakah kamu tahu antara kebaikan2 sedekah itu?

Sila ambil perhatian kepada points number 17 hingga 19

Rujukan dari hadis2

1. Sedekah adalah salah satu pintu untuk menuju ke Syurga Allah SWT

2. Sedekah ialah perbuatan yang paling mulia antara semua perbuatan kebaikan dan sedekah yang paling baik adalah dgn memberi makanan kepada orang

3. Sedekah akan dihisab pada hari Kiamat dan sedekah akan Inn Syaa Allah menjauhi  api neraka jahanam

4. Sedekah mampu memadamkan kemurkaan Allah SWT dan mampu memadamkan kepanasan di dalam kubur

5. Perkara yang paling memberi keuntungan kepada orang2 yang telah meninggal dunia adalah sedekah dan Allah SWT akan sentiasa memanjangkan pahala dari sedekah tersebut

6. Sedekah mampu mensucikan roh dan menambah pahala kebaikan

7. Sedekah adalah salah satu cara untuk mendapat kebahagiaan di hari Kiamat dihadapan Allah SWT

8. Sedekah boleh menyelamatkan diri dari celaka di hari Kiamat dan tidak akan membuat anda sengsara disebabkan masa lampau anda

9. Sedekah mampu menghapuskan dan diampunkan dari dosa2 yang telah dibuat

10. Sedekah adalah kepastian untuk meninggal dunia dalam keimanan serta ketakwaan terhadap Allah SWT dan malaikat akan mendoakan kebaikan kepada anda

11. Orang2 yang memberi sedekah ialah orang2 yang baik dan sesiapa yang terlibat dalam melakukan kebaikan tersebut akan diberi ganjaran oleh Allah SWT

12. Orang yang memberi sedekah dijanjikan akan mendapat ganjaran yang hebat dari Allah SWT Inn Syaa Allah

13. Orang yang memberi sedekah adalah tergolong dari golongan orang2 yang disayang oleh masyarakat

14. Memberi sedekah adalah perbuatan yang mulia dan dihormati

15. Sedekah mampu melepaskan anda drpd kesusahan dan doa2 akan dimakbulkan Allah SWT Inn Syaa Allah

16. Sedekah mampu menghapuskan kesulitan hidup dan ditutup 70 pintu kecelakaan di dunia

17. Sedekah mampu memanjangkan umur seseorang itu dan boleh memberi kejayaan hidup

18. Sedekah adalah ubat

19. Sedekah mampu menolong anda dari kecurian, kematian yang dahsyat dan hina, kebakaran dan lemas

20. Sedekah ialah ganjaran yang baik meskipun anda memberi kepada binatang2 atau burung2

Yang akhir sekali.....

Sedekah yang paling baik adalah jika anda memberikan mesej yang baik ini kepada orang lain dan diniatkan sebagai sedekah.

RAHSIA GARAM

RAHSIA GARAM

SIHIR atau SANTAU dpt di halang dgn MENGAMALKAN GARAM mgikut cara NABI SAWﷺ

~ Sebelum makan Nabi ﷺ letak secalit garam di lidah Utk elak santau dan tapis makanan yg akan di makan.

~ Sampai di tmpt baru, Nabi ambil garam dulu Utk sesuaikan hormon terlebih di tmpt baru.

~ Untuk ubat penyakit rohani, air perlu di campur garam terutama sihir dan santau. Kenapa ye? Allah dah cipta garam Utk penarik toksid/asid/racun dlm darah atau tubuh dan juga penarik unsur² negatif.

~ Pengamal² Perubatan Islam Utk *bersih rumah atau pagar rumah* perlu tabur garam di sekeliling rumah.

~ Garam juga unsur yg boleh 'balance' balik sistem tubuh kita.

*~ Garam boleh jadi rosak apabila dimasak atau bertindakbalas dgn suhu yang tinggi/panas,* maksudnya kalau nak masak. Guna garam bukit dan jangan bubuh garam masa makanan menggelegak atas dapur. Tutup api dan biar *suhu turun dulu, baru letak GARAM.*

~ Kita panggil bubuh garam atas darat macam Org² arab buat. Bubuh garam masa nak makan. Sebab? *Garam ada SODIUM dan POTASSIUM..* Tubuh perlu potassium lebih. Kalau panas garam hanya tinggal sodium, *POTASSIUM ROSAK dlm SUHU panas.* Sebab tu kena darah tinggi.

~ Selok-eloknya di tmpt makan sentiasa ada mangkuk kecil garam dan sunnah *Rasulullah ﷺ mencalit secubit garam mggunakan jari kelingking kanan* dan dletakkan ke *lidah bahagian depan*. Ianya akan mngaktifkan kelenjar enzim penghadaman.

Khasiat Garam dalam Perubatan Islam ada bbrpa *PETUA* penggunaannya.

1. Merendam kerang supaya hilang tahinya. Dlm kaedah perubatan Islam, *sesuatu perkara yg buruk diubat dgn asalnya*. Kerang berasal dari laut dan garam digunakan Utk meneutralkan keburukannya (tahi).

2. Mengurang tahap kemasinan ikan masin. Ikan kering yg terlalu masin boleh dikurangkan kadar kemasinannya dgn merendam dlm air garam juga.

3. Mengubat gout. Gout disebabkan pemakanan makanan laut yg berlebihan. Org yg tinggal berhampiran pantai boleh menanam badan dlm pasir laut. Bagi mereka yg tinggal di bandar, *garam KASAR digoreng dan didemahkan di tmpt sakit ketika GARAM masih PANAS.*

*4. Merawat cirit-birit.*: Minum air yg dicampur sedikit garam.

*5. Merawat mabuk perjalanan.* Utk merawat mabuk perjalanan, *garam dicampur madu dan air* lalu di minum sblum memulakan perjalanan.

*6. Garam diguna Utk merawat kegatalan.* Air yg dicampur garam disapukan pd kulit yang gatal.

*7. Menambah IMUNITI badan* akibat perubahan hawa/angin. Hal ini berlaku di sesetengah tmpt di negeri Arab. Misalnya pelajar Malaysia yg berkunjung ke Arab akan mgalami alahan thdp hawa/angin tmpt baharu. Air garam diminum sbgi ubatnya... *ماشآءالله*

*8. Mghilangkan penat krna kerja berat.* Amalan Org² Melayu tradisional yg bertani, bersawah atau bertukang ialah meminum air sejuk yg dicampur garam.
Perhatikan air 100 plus atau air isotonic skrg ini di pasaran kesemuanya bergaram..!
Betulkan?... *سُبْحَانَ اللهِ*

*9. Mengelak SIHIR/gangguan JIN* bagi mereka yg bermalam di hutan. Garam adalah sumpahan jin. Garam yg dibaca padanya dgn
*Al-Fatihah (sekali) dan ayat al-Kursi (ayat 255 surah al-Baqarah – 7 kali)* ditabur di sekeliling khemah.
*لٓاحٓوْلٓ وٓلَا ٓقُوَّةٓ إِلاَّبِاالله*

*10. Mengelak gangguan syaitan/jin kpd bayi.* Ada ketikanya bayi kerap menangis waktu malam. Utk mgatasi masalah ini, *GARAM dicampur dgn bawang Merah, bawang Putih dan Lada hitam.* Campuran itu diletak dlm gelas/cawan/bekas yg terbuka. Bekas itu diletakkan di bhgian kepala bayi.

*11. Mengubat Org yg diganggu jin. Bagi Org dewasa yg dikhianati (disihir)*, cara mgubatnya ialah dgn meletakkan garam yg *dibaca al-Fatihah* di *perdu lidah*. *Perdu lidah* ialah bhgian *bawah lidah* yg apabila diangkat akan nampak urat hijau lidah. Dan buat *Mandian air bercampur Garam yg di Rukyah (doa).*
*اَللهُ اكبر..!*

*Semoga bermanafaat.*
ْ *إنْ شَآءَالله  ..آمــــــــــينَُ يَا رَبَّ الْعَالَمِين*

*GARAM:* Penyembuh@Pembunuh?

*Nabi ﷺ bersabda:*
*"Sebaik² LAUK adalah GARAM"*
*(Al-baihaqi)*

*GARAM* bukanlah penyebab penyakit, malah *ubat yg paling mujarab SEKIRANYA diambil dgn cara yg betul..!*

*GARAM TIDAK BOLEH DIMASAK..!*

*KESILAPAN* kita (kbykkan Org² Melayu) ialah kita memasak garam iaitu memasukkan garam ke dlm masakan ketika masakkan sedang *MENDIDIH/PANAS.*

*Ini akan menyebabkan GARAM mjadi RACUN/TOKSIK.*

*Garam,* bahasa saintifiknya adalah *SODIUM*.

*Jk GARAM dimasak dgn cara X betul (spti diatas) ia akan mybbkan nya berasid dan mbahayakan kesihatan serta mgundang pelbagai penyakit.*
~♡☆♡☆♡☆
*CARA yg betul PENGGUNAAN GARAM:*

*Kaedah PERTAMA:*

- Masakkan mknan yg ingin dimasak shgga selesai.

*Contohnya: Kari Ikan..*

*- Akhir sekali/waktu baru masukkan garam* dlm  masakan tadi serta gaulkan apabila ianya beransur suam.*
*- @ Kacau air garam dan tuangkan ke dlm kuah.*

*Kaedah KEDUA:*
*- Masak makanan tanpa masukkan garam.*

- Semasa makan, sediakan *semangkuk garam* disebelah dan taburkan diatas makanan yg ingin dimakan mgikut tahap selera masing².

"Antara amalan yg diamalkan oleh para *SALAFUSOLEH* ialah dgn mgambil *garam sblum jamah  makanan "*

- Ia bertindak sbgi *pbuka selera dan juga sbgi mineral* bagi badan.

*GARAM IALAH MINERAL!!*

- Antara kelebihannya ialah:

* mengubati *LEBIH dari 70 penyakit* serta SseOrg itu tidak akan MATI dlm keadaan mati mengejut. 

*Sebarkan agar semua Org Islam sihat!!*

Mengambil Berkat Penuh Keberkatan. Amal Sunah.

WallahuA'lam..والله اعلم
_*♡Sharing is Caring♡*_〽〽〽

Perkongsian dari Ustaz Muhadir di IKIM

Perkongsian dari Ustaz Muhadir di IKIM pagi tadi...
Bermula malam ni amalkan paling kurang bacaan..
1. Al Fatihah 3x
2. Al Zalzalah 2x
3. Al Kafirun 4x
4. Al Ikhlas 3x
5. Yaasin 1x

Sebaik2nya satu set baca di waktu pagi dan satu set dibaca pada waktu malam...

Kalau mahu baca lebih dari satu set juga digalakkan...

Ini adalah bacaan paling minima buat 10 malam terakhir Ramadhan...

Mudah2an kita tergolong dalam golongan yang mendapat lailatul qadar.
Aamiin.

HONDA REBEL LANCAR OGOS INI

HONDA REBEL LANCAR OGOS INI Honda Rebel lancar Ogos ini. Rebel menyatukan rekaan old skool dan cita rasa moden penunggang muda ketika ini ...